Moestuinman Simon Eurlings (35) uit Heerlen droomt van een groenere wereld

Hij was jarenlang werkzaam in de commerciële sector. Simon Eurlings uit Heerlen werd daar niet gelukkig van. Toen corona uitbrak, zaaide hij wat broccolizaadjes en naarmate het plantje groeide, ontkiemde bij hem een gevoel van rust. Het zaadje was létterlijk geplant voor een compleet ander leven. Een leven in het groen.

“Ik weet niet eens meer hoe ik destijds aan die zaadjes ben gekomen” blikt Simon lachend terug. “Wel herinner ik me het gevoel van rust dat het me bracht. Het smaakte naar meer. Tijdens het koken legde ik de zaadjes uit de paprika opzij en liet die op mijn balkon uitgroeien. Ik heb van nature een druk hoofd en het zaaien maakte me rustig. Het is bijna meditatief.”

“Bezig zijn met je handen in de aarde, voelt als meditatie”

Plantenbieb

Van het een kwam het ander: Simon startte een plantenbieb bij zijn appartement, waar voorbijgangers plantenstekjes konden ruilen. Daarmee behaalde hij de krant. De wethouder Duurzaamheid van de gemeente Heerlen deelde het bericht online en Simon besloot contact met hem te zoeken. “Dan komt de ondernemer in me naar boven” lacht hij. “De wethouder nodigde me uit om in de Royal een documentaire te bekijken over het aanleggen van een moestuin op een school. De kinderen van die school kwamen uit arme gezinnen en met het tuinieren hadden ze toch genoeg te eten. Dat raakte me. Toen dacht ik: dit is precies wat ik wil!”

Van fouten leren

We zitten op een tuinbank op het stukje moestuingrond tegenover de Weltervijver. Het is de plek waar Simon de laatste jaren heel wat uren heeft doorgebracht en waar hij zich thuis voelt. De vogels fluiten en de eerste bloesems verschijnen in de boomgaard achter de tuin. Toen Simon zijn eerste probeersels ging delen op Instagram, trok dat veel aandacht. Zijn neefjes noemden hem gekscherend de Moestuinman, dus dat werd online zijn naam. Zijn filmpjes waren in eerste instantie bedoeld voor vrienden, inclusief de schuine grapjes.  Maar steeds meer mensen wisten hem te vinden en inmiddels staat de teller op 29.000 volgers. Zijn succes? “Ik denk de laagdrempeligheid” zegt Simon, terwijl hij uitkijkt over zijn stukje grond. “Ik heb nooit gepretendeerd een moestuinkenner te zijn. Integendeel. Ik probeer maar wat en leer van mijn fouten. Het meeste heb ik geleerd van de vragen die volgers mij stelden. Die antwoorden zocht ik vervolgens op Google. Ik neem mezelf niet al te serieus.”

In augustus zegde Simon zijn baan op en hij ging op basisscholen voor de klas staan om zijn groene missie te verkondigen. Aanvragen van andere scholen volgden in een rap tempo. In samenwerking met het IVN ging de Heerlenaar daadwerkelijk aan de slag met het vergroenen van schoolpleinen in Brunssum en Heerlen. Op de Geleenstraat in Heerlen maakte hij een groene wand en hij stond aan de basis van de Romeinse pluktuin. Hij was te gast in het programma Klokhuis en in samenwerking met IVN en GaiaZOO introduceerde hij onlangs een bloemenmix om meer bijen aan te trekken. De opdrachten stroomden binnen, in lijn met de adrenaline.

Duurzaam

Terwijl we verder praten, maken we een rondje door de moestuin. Met de riek maakt Simon de aarde los na een lange winter. Hij vindt nog wat verloren winterpenen onder de grond. “Duurzaamheid is natuurlijk een hot item” vervolgt hij zijn verhaal. “Ik doe zoveel mogelijk biologisch en gebruik eigen compost.  Door zoveel buiten te zijn, krijg je veel meer respect voor alles wat groeit. Rode bieten vond ik nooit zo heel lekker, maar zelf geteeld eet ik ze met smaak. Je weet welk proces er vooraf aan is gegaan en dat maakt het al bijzonder. Hoewel ik veel heb geleerd de afgelopen jaren, gaan er nog steeds dingen fout. Het ene jaar heb je perfecte gewassen en het jaar erop doe je precies hetzelfde, maar ziet je oogst er anders uit. Dat heeft ook alles met weersomstandigheden te maken. Je leert dat niet alles te plannen is.”

Tiny house

Al die stapjes van vallen en opstaan legt Simon met de nodige humor vast in korte filmpjes die hij op zijn Instagram account @demoestuinman deelt. Scrollend door zijn account kun je niet anders dan vrolijk worden. Simon danst met bloemkolen, gebruikt grote flespompoenen alsof het gewichten uit de sportschool zijn en trekt een zonnebloem naar zich toe bij wijze van microfoon, waarin hij uit volle borst zingt. In een ander filmpje laat hij zien waar de meeste mensen van dromen: snelle auto’s en dure huizen flitsen voorbij. In het volgende shot het plaatje waar Simon blij van wordt: een tiny huis met een eigen moestuin. “Ja dat is nog wel een droom” lacht hij. “Hoe gaaf zou het zijn om zelfvoorzienend te leven, met een voedselbos om je heen en kippetjes die vrij  rondlopen? Maar eigenlijk leef ik nu ook al mijn droom. Onderdeel zijn van de natuur maakt je nietig en doet je beseffen wat écht belangrijk is…”

Zelf een moestuin starten? Simon geeft drie tips:

  • Begin klein! Desnoods in een potje op je balkon, maar ga niet gelijk een heel stuk grond omploegen als je nog geen ervaring hebt.
  • Begin met groente die gemakkelijk te kweken zijn, zoals sla, radijsjes, rode biet of kruiden. Bewaar exotische groenten zoals paprika voor als je wat meer ervaring hebt.
  • Zorg voor voldoende zon (minimaal 8 uur).


MENS magazine

Bekijk hier het lifestyle magazine van Meander.

 

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep