DIGITALE HULPMIDDELEN
Door Kim Noach, De Limburger
Vanwege personeelstekorten in de zorg, zet Meander Groep in Parkstad vaker digitale hulpmiddelen in bij mensen thuis. Zoals bij Nettie Coonenbelders die dankzij haar valdetector weer zelf doucht en de deur uit kan.
Nettie Coonenbelders krijgt uitleg van Meandermedewerkers Indy Jansen (met gestreepte trui) en Kimberly Grijmans over digitale hulpmiddelen die Meander gebruikt om mensen thuis te begeleiden. © LUC LODDER
Kerkrade
De 83-jarige Nettie Coonenbelders uit Kerkrade en haar hondje Dunja zijn onafscheidelijk. Dankzij de digitale valdetector die de Kerkraadse om haar pols draagt, kan ze weer zelf haar dagelijkse rondjes wandelen met Dunja. Tot grote vreugde van de krasse dame en haar hond.
Lelijk
In tegenstelling tot eerdere personenalarmering die ze droeg, werkt deze valdetector ook buitenshuis en dat maakt alle verschil van de wereld.
"Voordat ik dit lelijke ding had (ze knipoogt vrolijk naar de zwarte polsband die lijkt op een smartwatch) moest ik een buurvrouw vragen om met de hond te wandelen. Dat durfde ik niet, omdat ik bang was om te vallen. En ik kreeg ’s ochtends ook hulp van Meander Thuiszorg met douchen en aankleden, omdat ik soms het gevoel in mijn been verlies. Het is niet te voorspellen wanneer dat gebeurt, maar daardoor ben ik al zo vaak gevallen. Niet alleen in huis, maar ook buiten.”
Met hulp van de valdetector, die officieel MPA heet, heeft Nettie veel meer zelfvertrouwen gekregen. Dat zorgt ervoor dat ze zekerder op haar benen staat en sneller in de gaten heeft als er een ‘aanval’ komt die zorgt dat haar been uitvalt. Dankzij dat hernieuwde vertrouwen, kan ze in ieder geval weer zelfstandig douchen (zittend op een krukje met de MPA onder handbereik), aankleden en lekker naar buiten met Dunja. Verpleegkundige Indy Jansen van Meander Thuiszorg knikt trots. „De aankleed- en douchehulp hebben we bij mevrouw helemaal afgebouwd. Als ik haar hoor vertellen dat ze in huis zelfstandig is, dan is mijn doel bereikt. Virtuele Thuiszorg levert ons meer tijd op met de cliënt en de meeste mensen vinden de hulp die ze van de apparaten krijgen geweldig.”
Slim
In totaal biedt zorgverlener Meander in de regio Parkstad veertig verschillende hulpmiddelen aan via het nieuwe traject Virtuele Thuiszorg in samenwerking met zorgverzekeraar CZ. De komst van de digitale hulpmiddelen is mede ontstaan door toenemende vergrijzing en een groeiende krapte op de arbeidsmarkt. „We krijgen vaak meer aanvragen binnen, dan dat er personeel beschikbaar is”, weet Kimberly Grijmans van Meander. Zij werkte jarenlang zelf in de wijk en is nu projectleider Virtuele Thuiszorg.
Op dit moment worden de ‘slimme apparaten’ ingezet door wijkteams in Simpelveld, Bocholtz, Kerkrade en een deel van Heerlen (Heerlerheide, GMS, Beersdal). Voorbeelden zijn een robotrollator en apparaten zoals een digitale weegschaal, bloeddruk- en saturatiemeters die automatisch de gegevens opslaan in het dossier van een cliënt. Grijmans: „We hebben in totaal 84 wijkteams in Limburg. De uitrol, inclusief scholing van onze medewerkers en uitleg over de verschillende apparaten, staat gepland voor drie jaar.”
Meander pionier in Limburg
In Limburg is Meander de eerste zorgverlener die samen met verzekeraar CZ deze Virtuele Thuiszorg aanbiedt. Het ‘addertje onder het gras’ is dat mensen die gebruik willen maken van Virtuele Thuiszorg bij CZ aangesloten moeten zijn omdat deze de enige verzekeraar is die deze vorm van thuishulp aanbiedt en vergoedt. Het initiatief is ontstaan door de almaar toenemende vraag naar (thuis)zorg en de structurele personeelstekorten. In november berichtte De Limburger al dat CZ niet meer kan garanderen dat elke burger (volledige) zorg krijgt als de zorg niet anders wordt georganiseerd. Meander speelt daar onder meer op in door te kiezen voor digitale ondersteuning, daar waar het kan. Op dit moment maken circa 273 klanten van Meander gebruik van gemiddeld twee à drie apparaten die vergoed worden door CZ. Uitvoerder is Mobile Care uit Delfzijl. Zij leveren Virtuele Thuiszorg aan, aan tien zorgaanbieders in het land. Voorbeelden van populaire hulpmiddelen zijn Bbrain (een ‘tablet’ die als agenda dient, maar waarmee je ook kan videobellen) en Vivago, een alarmsysteem dat ook bewusteloosheid detecteert. Mobile Care levert ook welzijnscoaches die mensen op afstand begeleiding bieden in de vorm van een praatje of advies.