Mantelzorg in de nacht geeft Martin wat rust (VPT)

Steeds meer ouderen krijgen thuis verpleeghuiszorg. Bij MeanderGroep in Zuid-Limburg zit sinds kort ook mantelzorg-ondersteuning in de nacht in dit pakket. En daar maakt het echtpaar Driessen uit Heerlen gebruik van. 

Martin Driessen is maar wat blij dat hij tegenwoordig nachtelijke mantelzorgondersteuning krijgt. De Heerlenaar zorgt zo’n beetje 24/7 voor zijn vrouw Elly (88) die als gevolg van een CVA (beroerte), ruim veertien maanden geleden, ernstig hersenletsel opliep en halfzijdig verlamd raakte. Daarbij was ze al diabetespatiënt. Zijn echtgenote is bedlegerig en kan niets meer zelf. „Ik geef haar eten, laat haar drinken. Doe alles in huis. Dit is meer dan een fulltime baan.” Maar hij wil niet anders. Van MeanderGroep krijgen ze het Volledig Pakket Thuis (VPT), wat inhoudt dat er verpleeghuiszorg in de breedste zin aan huis wordt geleverd.

Ondersteuning

In dat pakket van deze zorgorganisatie zit nu ook ondersteuning voor de nacht. Dit betekent dat eens in de veertien dagen een zorgmedewerker de nachtelijke uren bij Elly blijft. „Als het echt nodig is, komen ze soms ook eens in de week. Dat is heel prettig”, zegt Martin (71). ,,Normaal moet ik er wel drie keer uit. Zo kan ik eens een keer doorslapen. Dat geeft wat lucht.” Elly brengt haar dagen grotendeels door in het aangepast bed dat in de woonkamer van hun appartement in Heerlen staat. „Ik lig ’s nachts vijf meter verderop in de slaapkamer. Als ze kucht, roept of pijn heeft, sta ik direct naast haar. Die pijn komt van de doorligwonden. En van zenuwtrekken, haar zenuwen werken niet meer goed en dat is pijnlijk. Als de nachtelijke ondersteuning er is, gaat de slaapkamerdeur dicht, dan hoor ik bijna niets meer en kan ik goed rusten.”

Toen Elly het hersenletsel kreeg, was er geen haar op het hoofd van Martin om haar naar een verpleeghuis over te brengen. „Ik ben van de oude stempel: als het thuis kan, doe ik het thuis. We hebben elkaar beloofd dat we altijd voor elkaar zorgen, mocht er iets gebeuren.” Dat lukt met het VPT. „Zonder zouden we het niet redden.” Vier keer per dag en een keer ’s nachts komen verpleegkundigen om Elly te verplegen. Ook de fysio- en ergotherapie worden aan huis geleverd. En de diëtiste komt eveneens langs.  

Kaarsje

Daarbij krijgen ze wekelijks huishoudelijke hulp en ook mantelzorgondersteuning overdag. Als die ondersteuner er is, kan hij boodschappen doen en een kaarsje aansteken in het klooster in Wittem, vertelt hij. „Dan is Nancy bij mijn vrouw. Heel fijn. Ze verzorgt haar nagels, maakt haar op. Elly heeft er altijd graag netjes uitgezien.”  Toen zijn echtgenote getroffen werd door de beroerte dachten de dokters dat ze nog maar kort te leven had, vertelt hij. „ Drie maanden hebben jullie nog, zeiden ze. In juli waren we 25 jaar getrouwd, dat hebben we toch maar mooi gered, hé schat”, zegt hij terwijl hij zich liefdevol tot zijn echtgenote richt. „Zij betekent alles voor mij. Zij is de liefde van mijn leven. Wij blijven samen. Tot aan het einde, dat hebben we elkaar beloofd.”

Bron: Dagblad De Limburger (6 augustus 2021)
Door: Hennie Jeuken

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep