Op jonge leeftijd dementie krijgen is heel ingrijpend. Niet alleen verloopt het ziektebeeld grilliger dan bij ouderen, maar ook zitten mensen in een geheel andere levensfase. Zo zijn er in de Lückerheide diverse bewoners die thuis jonge kinderen hebben. Dat alles vraagt om een aanpak op maat. Binnen Meander is expertise voor deze leeftijdsgroep ruimschoots aanwezig, maar dat is niet in elke zorgorganisatie vanzelfsprekend. Daarom wordt steeds meer de verbinding gezocht om kennis te delen.
‘Niet betuttelen en mensen eigen keuzes laten maken’
In de anderhalf jaar dat Monique Bouwens manager is van de afdeling Jonge mensen met Dementie in de Lückerheide, heeft ze zich hard gemaakt om regionaal de verbinding op te zoeken. In maart dit jaar organiseerden zij en haar collega’s de eerste regiobijeenkomst waar maar liefst 15 organisaties uit Zuid- en Midden Limburg aansloten. Monique vertelt: ”Iedereen doet wel ‘iets’ voor deze leeftijdsgroep, maar in feite zijn het allemaal kleine eilandjes die niet van elkaar weten wat ze aanbieden. Als je kijkt naar Zuyderland bijvoorbeeld, daar wonen 6 jonge mensen met dementie, terwijl er bij ons 45 mensen wonen. Het is dus logisch dat hier meer kennis en ervaring zit. Die eerste bijeenkomst hoorden we dat ook terug: ‘wat fijn om samen naar de vraagstukken in de zorg te kijken’.”
Later dit jaar staan nog twee regiobijeenkomsten gepland en er is al afgesproken om dit jaarlijks structureel voort te zetten. “Ik merk nu al dat andere organisaties ons beter weten te vinden. Zo ben ik onlangs bij Cicero uitgenodigd om een presentatie te geven. Naast het delen van kennis, is het ook handig dat de lijnen korter worden. Je ziet dat we als organisaties onderling elkaar veel sneller vinden en dat heeft grote voordelen voor de zorg en voor de toekomstige bewoner.”
Midden in het leven
Ook op andere gebieden is de afdeling een flinke professionaliseringsslag aan het maken. Monique: “Voorheen kregen nieuwe bewoners en hun naasten een rondleiding, terwijl onze verpleegkundigen nu al in de thuissituatie met nieuwe bewoners kennismaken. Want hoe kun je beter ontdekken wie iemand is dan in zijn eigen vertrouwde omgeving? Soms kan het zelfs zo zijn dat iemand met wat tips de verhuizing kan uitstellen en voorlopig nog thuis kan blijven wonen. Verpleegkundigen van onze afdeling komen dus veel eerder in beeld, wat dan ook weer vertrouwd voelt.”
Taart bakken
Het denken in mogelijkheden is wat de afdeling uniek maakt. “Je moet je voorstellen dat hier ook mensen wonen van achteraan in de veertig of begin vijftig” vervolgt Monique. “Zij staan nog midden in het leven. Zo woont hier een vader met een jong gezin van kinderen onder de tien jaar. Laatst wilde hij hier met zijn kinderen een taart bakken. Dat maken we dan mogelijk. Ook heeft hij de wens dat zijn zoontje bij hem komt logeren. Natuurlijk vergt dat wat voorbereiding, maar dat doen we graag. Fijn om buiten de kaders te mogen denken, het geeft zoveel voldoening als je echt iets voor deze bewoners kunt betekenen. We willen mensen hun eigen keuzes laten maken en niet betuttelen.”
Zwemmen en fitnessen
Monique is met haar team ook bezig een dagbehandeling op te zetten. Eind dit jaar hoopt ze dat deze een feit is. Het is een laagdrempelige manier om mensen vanuit de thuissituatie naar de Lückerheide te krijgen. “Wanneer jonge mensen naar een reguliere dagbehandeling gaan, dan zitten ze vaak tussen tachtigers en staan daar activiteiten op het programma zoals kienen, of samen de krant lezen. Wij willen dat anders aanpakken. Het feit alleen al dat leeftijdgenoten bij elkaar zitten, geeft erkenning en herkenning. We kunnen samen gaan sporten maar ook een gespreksgroep met een psycholoog starten. We hebben nu de vraag bij Casemanagers Dementie neergelegd: waar is behoefte aan qua dagbesteding en begeleiding en gaan dat samen uitwerken. We hebben gesprekken met familieleden van bewoners die recent zijn komen wonen en met bewoners zelf. Er is hier bijvoorbeeld een bewoner die vroeger altijd gezwommen heeft. Dan gaan we kijken: wie vindt dat nog meer leuk en vormen we een groepje. Anderen gaan bijvoorbeeld wekelijks naar een sportzaal buiten Meander. Dat is dan ook gewoon sporten, net als ieder ander dat doet in de maatschappij. Monique weet uit ervaring dat het vaak de kleine aanpassingen zijn die al een groot verschil maken. “Mensen willen bijvoorbeeld niet met een busje thuis worden opgehaald, maar gaan liever in een reguliere taxi. Dat voelt al heel anders.”
Expertisecentrum
Net als de afdeling Korsakov hoopt ook de afdeling Jonge Mensen met Dementie erkend te worden als expertisecentrum. Met het ontvangen van het PREZO-certificaat twee jaar geleden is de eerste stap in die richting gezet. Helaas heeft de overheid voorlopig de subsidiekraan dichtgedraaid. “Maar dat weerhoudt ons er niet van om toch verder door te ontwikkelen en onze expertisefunctie verder uit te breiden” vertelt een enthousiaste Monique. “Als er straks weer budget is, dan zijn wij er helemaal klaar voor om Expertisecentrum te worden in de regio. Dat zou een mooie erkenning zijn voor alles wat we doen.”