De Creatieve Werkplaats als beste medicijn

“Hier vergeten we even onze zorgen”

Naambordjes, muurdecoratie en kersthuisjes. De Creatieve Werkplaats van Expertisecentrum Lückerheide staat er vol mee. Er wordt volop geschuurd, gezaagd en geverfd en af en toe meegezongen met de radio. Vrijwilligster Rieck Essers (64) staat haar mannetje tussen al die apparaten. Al vijftien jaar doet ze vrijwilligerswerk, waarvan de laatste jaren in de Creatieve Werkplaats. “Als ik thuis kom, zit ik boordevol energie.”

De Creatieve Werkplaats

De Creatieve Werkplaats is een ruimte waar bewoners zes dagen in de week, van maandag tot en met zaterdag, hun creativiteit kwijt kunnen. Of het nu gaat om houtbewerking, diamond painting of schilderen: alles is mogelijk.
Veel van de deelnemers aan de werkplaats hebben het Syndroom van Korsakov, maar alle bewoners zijn welkom. In de vitrine voor het atelier wordt een deel van de spullen tentoongesteld. Rieck helpt vandaag één van de bewoners met het in elkaar zetten van de kersthuisjes, die samen een knus dorpje vormen. Aan een andere tafel zit een bewoner een prachtige 3d olifant in elkaar te zetten. Met alle kleine stukjes een enorme priegelklus. “Het moet ook niet te makkelijk zijn, dan is het geen uitdaging” lacht hij me toe. Vroeger was hij al altijd met zijn handen bezig en de werkplaats is voor hem een enorme uitlaatklep. “Ik ben hier elke dag. Als er een bed stond, dan zou ik hier zelfs blijven slapen.”

Rieck staat erbij en glundert. “Weet je dat dit helemaal niet als werk voelt voor mij? Ik noem deze dagen wel eens lachend ‘therapiedagen’ omdat het mijzelf ook veel brengt.” Rieck is jaren geleden met vrijwilligerswerk begonnen nadat ze op haar 27e vanwege psychische klachten volledig was afgekeurd. “Ik had altijd in de zorg gewerkt en als je dan ineens thuis zit, is dat echt wennen. Na op diverse plekken vrijwilligerswerk te hebben gedaan kwam ik 15 jaar geleden hier terecht en dat voelde gelijk als thuiskomen…” Aanvankelijk assisteerde Rieck bij de weekafsluiting en de schilders[1]groep, maar daar kwamen steeds meer werkzaamheden bij: van de muziekclub tot het rolstoeldansen en massages geven. Ook stond ze regelmatig achter de bar in het restaurant. De laatste jaren spitst ze haar werk toe op de Creatieve Werkplaats, omdat daar haar hart ligt. Voor de bezoekers is ze een heuse steun en toeverlaat. “Ik zet ’s ochtends alles klaar en als de deelnemers er zijn, gaan we aan de slag. Elke bewoner heeft andere kwaliteiten en mogelijkheden, daar kijk ik naar. Terwijl de een gelijk zelfstandig aan de slag gaat, heeft de ander net iets meer hulp nodig. Daar heb ik oog voor. Sommigen voelen zich bijvoorbeeld het beste bij het schuren van hout, dan is dat prima. Ook al is een bijdrage nog zo klein, we werken samen aan een mooi eindproduct.”

Zo staat het ook op een houten bord aan de muur dat in de werkplaats is vervaardigd. ‘Hier werken we samen.’ Maar ook: ‘ Hier wordt gelachen en gehuild’. Rieck: “Het zijn allemaal mensen met een rugzak en dus is niets vanzelfsprekend. Hier kunnen alle zorgen even naar de achtergrond verdwijnen. Ik vind het fijn dat ik met dit werk voor anderen iets kan betekenen. Al komt er niets uit handen; een praatje levert vaak ook al voldoende op.” De 64-jarige vrijwilligster noemt zichzelf een ervaringsdeskundige. Ze moest al jong afscheid nemen van haar vader en zorgde vervolgens voor haar moeder. “Daarnaast weet ik zelf als geen ander hoe het is om met beperkingen te leven. Ik kreeg op jonge leeftijd een psychose en een aantal jaren terug een hersenbloeding waardoor ik nog een tijdje in een rolstoel heb gezeten. Hier word ik als volwaardig persoon gezien. Iemand die echt iets kan bijdragen. Dat geeft mijzelf ook voldoening.” Ook Rieck’s echtgenoot Sjaak is inmiddels regelmatig in de Lückerheide te vinden. Hij helpt mee in de tuin of springt in bij grotere evenementen zoals met carnaval of als Rieck op een braderie staat met de spullen uit de werkplaats. “We verkopen alles wat we maken. Van de opbrengst kunnen we samen met de bewoners weer leuke uitstapjes maken!”  

De Creatieve Werkplaats kan nog minimaal twee vrijwilligers gebruiken. Vindt u het leuk om met mensen te werken en bent u creatief? Meld u dan aan via guidoloop@mgzl.nl

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep