“Met elkaar bezig zijn, dat houdt mensen in leven. Zo blijven ze vitaal.”
Peter ter Horst vat het belang van elkaar ontmoeten in zaaltjes treffend samen. Hij is lid van de bewonerscommissie Klein Winselen, die waakt over de activiteiten in het ’t Jod Tsimmer. Een mooi zaaltje in een complex met zorgwoningen naast wijkzorgcentrum Firenschat in Kerkrade.
Hier vonden tot maart 2020 regelmatig activiteiten plaats. En die worden nu, najaar 2021, weer voorzichtig opgestart. Al is het onzeker of corona opnieuw roet in het eten gaat gooien. Toch vindt Peter ter Horst het belangrijk om dit verhaal te vertellen. “Want”, zegt hij, “zonder activiteiten en ontmoetingen, verpieteren mensen achter hun voordeur. Ik heb in de coronacrisis gezien wat het met mensen doet als ze alleen maar binnen zitten: je ziet ze gewoon elke week ouder worden, ook de opgewekte en fitte bewoners. Dat heeft ons echt verbaasd.” Natuurlijk, als het moet, dan zullen ze activiteiten weer stopzetten, benadrukt hij. “Maar we zullen ze ook weer oppakken zodra het kan.”
Kienen en koffie-uurtje
Hij vertelt het gezeten aan tafel in ’t Jod Tsimmer, waar John van der Molen en Agnes Pozun ook zijn aangeschoven voor het gesprek. De laatste is als lid van de bewonerscommissie eveneens actief betrokken bij ’t Jod Tsimmer. En commissielid John van der Molen ziet toe op het zaaltje van de seniorenwoningen van De Smidshof bij Firenschat. Hun verhaal is illustratief voor de vele zaaltjes en ontmoetingscentra van wooncomplexen en wijkzorgcentra in de regio: op veel plaatsen hebben de activiteiten lange tijd vrijwel stilgelegen.
Bovendien worden die op veel plaatsen niet of slechts voorzichtig opgestart en zijn mensen soms huiverig om weer deel te nemen. “Mijn dochter is vrijwilliger en is hier nu weer met kienen gestart. Ik help haar daarbij.
Laatst waren er toch tien mensen en dan zie je hoe blij mensen zijn om weer met anderen te zijn. Want de meesten van hen wonen alleen”, vertelt Agnes Pozun. John van der Molen knikt. “In ons zaaltje hebben we nu weer een koffie-uurtje. Daar komen alleen dames op af. Daarom gaan we nu maandelijks een borreluur organiseren. Mogelijk komen mannen daar eerder op af. En dat is belangrijk, want ook die moeten niet binnen blijven zitten.”
Meer activiteiten
Ze hopen uiteindelijk weer meer activiteiten van voor de coronacrisis op te kunnen pakken. Zoals het sjoelen en koersballen, de kerstbrunch en carnavalsviering. “Ik ben het afgelopen jaar wel nog als Paashaas en Kerstman met een attentie langs de deuren gegaan”,vertelt Peter ter Horst. “Dan merk je hoe fijn mensen het vinden om even een praatje te maken. Ze verlangen er naar om elkaar weer te zien.”
Kerkrade reikt cheques uit voor activiteiten buurtkamers
De gemeente Kerkrade schonk dit jaar tijdens de Week tegen eenzaamheid aandacht aan de ontmoetingsruimtes in wooncomplexen en woonzorgcentra. Of, zoals Kerkrade ze noemt, de buurtkamers. Zo was er een speciale bijeenkomst voor afgevaardigden van de buurtkamers om te inventariseren hoe het hier gaat. “Want de buurtkamers spelen een belangrijke rol in onze aanpak van vitaliteit en gezondheid en het tegengaan van eenzaamheid”, zegt wethouder Leo Jongen van Kerkrade. Dat de buurtkamers geraakt zijn door corona bleek duidelijk tijdens de bijeenkomst. Haast alle activiteiten werden stopgezet en zijn lang niet overal opgestart. Om dat te stimuleren, gaat de gemeente cheques van 250 euro uitreiken aan buurtkamers die dit nodig hebben om weer met activiteiten te kunnen beginnen. Ook biedt de gemeente ondersteuning, bijvoorbeeld bij het maken van flyers. Wethouder Jongen beseft dat ouderen misschien angstig zijn om samen te komen en corona opnieuw kan zorgen voor het stopzetten van net opgestarte activiteiten. “Daarom zullen we in januari opnieuw polsen hoe het gaat. “Want”, besluit hij, “aandacht voor elkaar is belangrijk.”
Fotografie: Anne Jannes