Ik heb zoveel handvaten gekregen om echt in het werkveld aan de slag te gaan !
Studenten die HBO Verpleegkunde (HBO-V) studeren kunnen in hun laatste twee jaar kiezen voor het duaal traject waar ze werken en leren combineren. Je kunt dan MeanderGroep kiezen als jouw werkplek. Sinds twee jaar is er ook de specifieke richting Ouderenzorg. De eerste lichting studenten is net klaar. Samen met drie van hen blikken we terug op hun opleiding, praten we over hun huidige werk en kijken we vooruit in de toekomst.
Hoe ben je terecht gekomen in het duaal traject Ouderenzorg?
Michelle: Ik heb eerst de opleiding MBO Verpleegkunde gedaan, waar ik verschillende stages heb gelopen maar eigenlijk miste ik nog diepgang en wist ik niet precies wat ik wilde. Toen heb ik gekozen om verder te gaan met de HBO-V. Omdat ik al een vooropleiding had, kon ik deze verkort volgen.
Swen: Na het afronden van het eerste jaar HBO-V mocht ik aan de slag als helpende. Eigenlijk wilde ik heel graag weten of de ouderenzorg iets voor me was, daarom ging ik als helpende aan de slag bij Meander. Het beviel me zo goed dat ik heb besloten om de specialisatie Ouderenzorg te doen binnen het duaal traject. Achteraf miste ik een stukje klinische kennis en ben ik uiteindelijk terecht gekomen in het High-careteam.
Amber: Tijdens mijn opleiding MBO doktersassistente liep ik stage in het ziekenhuis. Ik kwam er toen achter dat je als verpleegkundige veel meer mogelijkheden hebt, dus ben ik de HBO-V voltijd gaan volgen. Tijdens mijn stage bij Meander Thuiszorg kwam ik erachter dat de combinatie van werken en leren wel iets voor mij was. Ik wilde namelijk heel graag blijven werken binnen het thuiszorgteam.
Hoe kijk je terug op het duaal traject?
Michelle: In de eerste twee jaar vond ik de opleiding soms wat onduidelijk, maar vanaf het duaal traject viel alles op z’n plek. Je kon precies zien wat je voor die dag moest voorbereiden en er was goede uitleg.
Swen: De opleiding is heel breed, het is niet meer alleen gericht op de handelingen maar juist op de achterliggende zaken. Je bent eigenlijk sociaal maatschappelijk bezig en daar leer je dus ook veel over, zoals coachingstechnieken maar ook hoe je een netwerk opbouwt.
Amber: In die twee jaar heb ik meer geleerd dan al die tijd daarvoor. Ik heb zoveel handvaten gekregen om echt in het werkveld aan de slag te gaan.
Waarom heb je gekozen om dit te volgen binnen MeanderGroep
Michelle: In de periode tussen mijn MBO- en HBO-opleiding heb ik als bijbaan bij Meander gewerkt. Dit beviel me eigenlijk zo goed dat ik gevraagd heb of ik ook mijn duaal plek hier kon uitvoeren. Dit was wel op een andere locatie maar beide locaties bevallen me erg goed.
Swen: Mijn hele familie is werkzaam binnen Meander en ik hoorde van hen altijd goede verhalen. Tijdens mijn eerdere stages werkte ik bijvoorbeeld in Duitsland en kon ik hun verhalen ook vergelijken met die van mij. Inmiddels ben ook ik heel tevreden, dus ik ben blij met mijn keuze.
Amber: Tijdens het eerste leerjaar (voorafgaand aan het duaal traject) liep ik stage bij het thuiszorgteam van Brunssum. Tussendoor werkte ik als hulp- en oproepkracht, dus eigenlijk ben ik gewoon nooit meer weggegaan. Ik heb ook nooit een andere zorginstelling overwogen omdat de verhalen van klasgenoten mij telkens bevestigden hoe goed het allemaal geregeld is bij Meander.
Wat vond je het leukste aan de opleiding?
Michelle: Ik vond het superfijn dat er eerst één dag praktijk was en vervolgens werd dit de dag erna omgezet in theorie. Je leerde dan echt om iets direct toe te passen, daar heb ik echt veel aan gehad.
Swen: In het eerste jaar hebben we de gehele levensloop van een patiënt in beeld gebracht. ‘Wat gebeurt er bijvoorbeeld na een ongeval?’ Vanaf het moment van ziekenhuisopname totdat hij/zij bijvoorbeeld gaat dementeren, in een zorginstelling gaat wonen en uiteindelijk door achteruitgang toch palliatief wordt en in een hospice terecht komt. Waar krijg je dan allemaal mee te maken? Ook het overlijden wordt behandeld. We zijn zelfs in het crematorium geweest en hebben door middel van simulaties uitvoerig gewerkt rondom nazorg. Hoe ga je daarmee om? Welke instanties zijn er die je kunt bereiken voor palliatieve zorg?, dat soort vragen. Dat heeft mij echt veel gegeven in de opleiding. Alles was gericht op de mens die thuis of in een instelling verblijft maar die geen ziekenhuiszorg wil of nodig heeft. Dat is een heel ander type zorg, daar gaat het bijvoorbeeld ook over het voorkomen van vereenzaming.
Amber: Tijdens de twee dagen op school waren er altijd sprekers waar je echt wat aan had. Deze mensen kwamen uit het werkveld en deelden informatie uit de eerste hand met je. Een specialist Ouderengeneeskunde bijvoorbeeld. Ik vond dat echt indrukwekkend. Op een van die dagen zijn we ook op het hoofdkantoor van Meander geweest (Servicecenter Minckelerhof), waar we met een acteur aan de slag zijn geweest met eigen kracht en eigen regie. Het stond allemaal zo dicht bij de werkelijkheid, alle type settingen zijn aan bod gekomen.
Zijn er dingen waarvan je denkt, dat hadden ze beter kunnen doen?
Michelle: Eerlijk gezegd ben ik gewoon echt heel tevreden. Die laatste twee jaar waren echt een hele waardevolle toevoeging. Ik vind het ook fijn dat ze binnen de opleiding met dezelfde systemen werken als bij Meander, dat kon ik dus meteen toepassen in de praktijk. Ik heb het traject als heel positief ervaren.
Swen: Ik vind dat ze het heel leuk hebben aangepakt.
Amber: Het is natuurlijk lastig om alle informatie in een studie te stoppen, bij Meander zijn er heel veel clusters en specialisaties zoals palliatief consulenten, casemanagers dementie etc. Het is teveel om dat diepgaand te bespreken maar je weet dan in ieder geval dat het bestaat. Die diepgang kun je zelf zoeken. Eigenlijk vond ik het echt gewoon top geregeld!
Fotografie: Anne Jannes