“Het is mooi dat je de ruimte en het vertrouwen krijgt jezelf te ontwikkelen”
Een leerafdeling is een afdeling waar studenten van alle niveaus in een veilige omgeving het vak kunnen leren. Ze worden gekoppeld aan een eigen werkbegeleider en maken onderdeel uit van een vast team. Daarnaast werken ze 4 uur per week in een koppelteam, waar ze aan een andere begeleider worden gekoppeld voor een extra leerervaring. De leerling heeft zelf de regie. Hij of zij formuleert eigen leerdoelen waaronder ook persoonlijke leerdoelen en wordt daarin door de werkbegeleider ondersteund. Eén keer per week zijn er klikmomenten waarin alle leerlingen samenkomen onder supervisie van 1 of 2 werkbegeleiders. Lopende zaken worden besproken en alles mag op tafel komen. Tijdens de klikmomenten worden soms ook klinische lessen gegeven en mogen studenten ook zelf een les verzorgen.
Thuiszorg in twee jaar tijd gegroeid
De thuiszorg is in twee jaar tijd gegroeid van 4 naar 13 leerafdelingen. Dertien plekken verdeeld over het hele werkgebied waar 228 studenten van alle niveaus onder supervisie van een werkbegeleider het zorgvak leren. Van helpenden tot verzorgenden IG en verpleegkundigen. “Een cadeautje voor alle partijen” noemt projectleider Marij Spanjer de leerafdelingen die inmiddels als geoliede machines hun werk doen.
Leren voor verpleegkundige
Mandy Geelen en Nikky Wetzels maken deel uit van zo’n leerafdeling in Heerlen. Ze leren allebei voor verpleegkundige. Mandy op MBO-niveau en Nikky de HBO-variant. ”Een leerafdeling geeft een veilig gevoel” vertelt Mandy. “Als je met een probleem zit, vragen hebt of tips wilt, dan kan dat daar. Vooral voor leerlingen zonder zorgervaring heeft het veel meerwaarde.” Mandy is zelf geen nieuweling meer in de zorg. Vier jaar geleden maakte ze de overstap van horeca naar zorg nadat haar vriend ernstig ziek werd. “Dat was zo’n moment waarbij bij mij de knop omging” blikt ze terug. “Niets was meer belangrijk: geld, een mooie auto, het kon me niet meer interesseren. Als mijn vriend maar beter werd.” En dat gebeurde, tegen alle sombere vooruitzichten in. “Die periode maakte ik dus nood[1]gedwongen kennis met de zorg. Ik wist gelijk: dit wil ik ook. Werken in een restaurant was leuk en aardig, maar gaf het me echt voldoening?” Ze kwam via haar BBL-opleiding terecht bij Meander waar ze naast haar wekelijkse schooldag als verzorgende IG in opleiding aan de slag ging in de Lückerheide, op de afdeling korsakov. “Ik vond het geweldig. Het was gelijk mijn droombaan. Maar vanuit de studie moest ik op meerdere plekken werkervaring opdoen, dus ook in de thuiszorg. Ik heb gehuild toen ik moest switchen. ” Toch vond ze ook binnen de thuiszorg gelijk haar draai en het werk was beter te combineren met de zorg voor haar zoontje. Ook mocht ze handelingen doen die op haar eerdere werkplek minder vaak voorkwamen: van sondes aanleggen tot katheters. “Alles wat ik leerde op school kon ik direct in de praktijk brengen!”
Een leerafdeling was er toen nog niet. Nu Mandy wil doorstromen naar verpleegkundige, komt ze voor het eerst bij een leerafdeling terecht. Met vier jaar zorgervaring op zak is zij nu vaak diegene die de nieuwelingen meeneemt en tips geeft. “Maar anderen iets leren is ook heel zinvol” zegt ze. “Ook daar leer je zelf weer van. Tijdens de vaste klikmomenten bespreken we nu vaak een bepaald thema, zoals wondzorg, onbegrepen gedrag of bijvoorbeeld diabetes. Wat weet je daarover? Wat zijn jouw ervaringen? Over dat laatste onderwerp wist ik zelf best veel te vertellen.” Nikky knikt. “Dat deed je echt goed. Ik zat met open mond te luisteren.”
Voor Nikky, die voorheen elders werkte in de thuiszorg, was het fenomeen ‘leerafdeling’ ook nieuw. Ook zij geeft aan het een veilig gevoel te vinden. “Hoewel ik bij vragen meestal toch eerst Mandy bel” bekent ze lachend. “Het is ook goed dat je vaak in een koppelteam werkt. Iedereen doet het toch anders en ook daar leer je weer van.”
Over de voordelen van een leerafdeling hoeft projectleider Marij niet lang na te denken. “Leerlingen worden optimaal begeleid. Voorheen was er geen vaste structuur. Leerlingen liepen met collega’s mee, maar wisten vaak niet op wie ze moesten terugvallen met vragen. Nu is dat duidelijk. Je ziet ook dat ze gemakkelijker durven te bellen als ze iets niet weten. Voor ons als organisatie is het een perfecte manier om toekomstige collega’s te binden en boeien. Voorheen zag je de leerlingen na hun stageperiode toch vertrekken, terwijl ze nu veel vaker aangeven te willen blijven.“
Verschil tussen verpleegkundige en thuiszorg
Mandy en Nikky zijn zeker ook blijvers. “De thuiszorg is zoveel meer dan mensen denken” vertelt Nikky. “In het ziekenhuis is er echt sprake van een hiërarchie. Als verpleegkundige sta je toch aan de zijlijn. In de thuiszorg bepaal je alles zelf. Je hebt zelf de verantwoordelijkheid en wordt uitgedaagd om creatief te zijn. Dat is wat me aanspreekt.” Mandy knikt. “In het ziekenhuis is het bovendien een komen en gaan van mensen, terwijl je in de thuiszorg echt een band kunt opbouwen en vooral de tijd voor de mensen kunt nemen. Hoe leuk is het dat je bij iemand binnenkomt en je hoort verhalen van vroeger? Of mensen met onbegrepen gedrag, die in het begin erg stug zijn, maar wiens vertrouwen je weet te winnen. Fantastisch als je daar doorheen kunt prikken! Juist dat bij mensen thuis komen vind ik erg waardevol. Wij zijn er te gast en laten mensen hun eigen regie nemen, zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen. Aan hun wensen voldoen en je toch houden aan de eisen van de zorg: dat evenwicht vind ik mooi.” Vanaf oktober gaan de teams in 8-uurs diensten werken. Iets waar beide dames erg naar uitkijken. Nikky: “ik kan niet wachten! We hebben nu nog gebroken diensten en dat is lastig te combineren als je een gezin hebt. Je werkt bijvoorbeeld de ochtend en avond en ’s middags heb je vrij. Ik heb drie kindjes, dus dat is niet handig. Voortaan werken we dus wel de middagen en die benutten we om te roosteren en registreren of voor extra huisbezoeken. Als je weet dat iemand eenzaam is, of niet zo goed in z’n vel zit, ga je een extra keertje langs. Hierdoor kun je nog meer tijd aan de mensen besteden.” Op elke leerafdeling staat een banner en ook worden kaartjes uitgedeeld met teksten als ‘trots op jou’ en ‘knap gedaan’. “Een goede begeleiding van studenten is investeren in de toekomst”, zegt Marij. Voor Mandy en Nikky staat dat toekomstbeeld helder voor ogen. Ze hebben grootste plannen in de thuiszorg, maar daar willen ze nog niets over kwijt. “Het is mooi dat je de ruimte en het vertrouwen krijgt om jezelf te ontwikkelen.” •
Ook dit jaar is MeanderGroep constant bezig met het opleiden van onder andere enthousiaste zij-instromers. In november starten we met een versneld traject tot Verzorgende IG. De collega’s die met het traject via het opleidingsinstituut OPPstap starten, kunnen hun diploma al in 1,5 jaar halen en dat is uniek! Dit wordt mogelijk door zowel in een verpleeghuis als in de thuiszorg opgeleid te worden. Hiernaast start de thuiszorg ook een regulier traject tot verzorgende IG en verpleegkundige. Wij wensen onze nieuwe collega’s heel veel succes! Heb jij ook interesse in een omscholing naar de zorg? Of in een andere leuke baan in de zorg? Houd onze vacatures in de gaten via werkenbijmeander.com of bel voor meer informatie naar Meander Werk 045 561 61 30