Meer aandacht voor welbevinden bewoners

Zo kunnen we echt persoonsgericht werken

Zeker op dagen dat het niet zo goed gaat met zijn vrouw is ONS van grote meerwaarde, vertelt John van der Molen. Hij is enthousiast over ONS, omdat hierin alle informatie over zijn vrouw Mia van der Molen wordt bijgehouden. En vanaf een afstand kan hij die informatie op zijn tablet inzien, zodat hij weet hoe het met haar gaat. “Hier, kijk: dit zijn de notities van de arts en de verpleegkundige van de afgelopen dagen”, zegt hij en scrolt langs de opmerkingen. Zijn vrouw verblijft al enkele jaren in Firenschat in Kerkrade, op een afdeling voor mensen met lichamelijke klachten. Zelf woont John van der Molen op een steenworp afstand in een aanleunwoning in de Smidshof. Hij is zeer betrokken bij zijn vrouw en bij de organisatie. John van der Molen is een goed voorbeeld van iemand die thuis is in de digitale wereld. Zodoende kan hij thuis op zijn tablet, in een andere digitale omgeving, de rapportages lezen. In de thuiszorg van Meander wordt ONS al langer gebruikt. “Ik kende het systeem al uit de tijd dat mijn vrouw thuiszorg kreeg. En ik vind het heel positief dat de woonlocaties hier nu ook mee werken. Het geeft veel meer informatie over bewoners en het is een geweldig hulpmiddel. Ik hoef niet steeds met vragen achter medewerkers aan, want ik kan alles meelezen. Dat is heel geruststellend. Bovendien kan ik er zelf ook iets in noteren.” Enig nadeel is dat lang niet alle mantelzorgers en bewoners even digitaal vaardig zijn, zegt hij. “Die zeggen dan, ik begin er niet aan. Maar ik doe het dus wel, heel consequent.

Samen bijhouden

Het streven is dat medewerkers en bewoners samen zo veel mogelijk de informatie in ONS bijhouden. Michelle Schiffelers is verpleegkundige plus in Firenschat en traint haar collega’s in het gebruik van het systeem. “Het biedt een veel completer beeld van bewoners. En het is echt een voordeel dat het ook in de thuiszorg wordt gebruikt. Zelf doe ik de intakegesprekken met nieuwe bewoners. Meestal hebben zij thuiszorg gehad en is al veel bekend. Dan worden zij in zo’n gesprek niet overrompeld met vragen.” Het systeem ondersteunt de manier van werken bij Meander, waarin wordt uitgegaan van positieve gezondheid, ofwel: wat kunnen en willen mensen zelf. Daarbij gaat het niet alleen om wat zij fysiek kunnen en willen, maar vooral wat nodig is om prettig en veilig te wonen. Michelle Schiffelers: “En hoe zij graag bejegend willen worden, dat is heel belangrijk voor mensen. In ONS wordt dat allemaal bijgehouden, zodat we ook echt persoonsgericht kunnen werken.” •

ONS

ONS is een digitaal systeem waarin alles rondom klanten van MeanderGroep wordt bijgehouden. Dat begint al bij de klant die thuiszorg krijgt. Als die klant dan naar de nieuwe woonlocatie verhuist, is al veel bekend over de nieuwe bewoner. Sinds de zomer wordt ook op meerdere woonlocaties gewerkt met ONS. “Omdat al veel informatie voorhanden is, wordt het overdrachtsmoment eenvoudiger”, vertelt Bastian Gehrke, programmamanager ONS bij MeanderGroep. Een verschil met het oude systeem is dat in ONS veel meer wordt bijgehouden. Niet alleen alles rondom de zorg en begeleiding die mensen krijgen, maar ook wat bijdraagt aan hun welbevinden. Zo wordt bijvoorbeeld bijgehouden wat mensen graag eten en drinken, hoe lang iemand wil slapen en wat iemand altijd graag doet. “Op die manier krijgen medewerkers eerder een antwoord op de vraag: wat kan ik doen om deze bewoner een fijne dag te bezorgen?” Medewerkers reageren positief, zegt Bastian Gehrke. “Het systeem helpt hen echt bij een werkwijze die gericht is op aandacht voor het welbevinden van bewoners.”

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep