Wat doen een ergotherapeut en fysiotherapeut die bij de Paramedische Dienst van MeanderGroep werken?
De Paramedische Dienst van MeanderGroep
Wat doen een ergotherapeut en fysiotherapeut die bij de Paramedische Dienst van MeanderGroep werken? Voor het antwoord op die vraag, liep Meander Magazine een dagje mee met Ron Lauterfeld en Ellis Reuleaux.
Fysiotherapie
Ze zit aan een tafel van de dagopvang bij zorgcentrum Vroenhof in Kerkrade, de 78-jarige Annie. Bij een val heeft ze onlangs haar enkel gebroken. “Maar het gaat wel”, zegt ze tegen fysiotherapeut Ron Lauterfeld. Hij vraagt of ze kan lopen en waar ze vandaag behoefte aan heeft. “De meeste pijn zit in mijn rug. Wil je die behandelen?” Ron knikt en samen verlaten ze de gemeenschappelijke ruimte. In een apart zaaltje neemt Annie plaats aan een tafel. Om zich vervolgens voorover te buigen, zodat Ron haar rug kan masseren, “Door de val duwen de ribben op het bekken. Ik probeer de pijn te verlichten, door ruimte te creëren tussen de ribben en het bekken”, vertelt hij. Annie is blij dat Ron haar regelmatig behandelt, vertelt ze na afloop. “Daardoor kan ik meer. Ik woon hier sinds 2014 in een seniorenwoning. Door de val kon ik niet meer mijn bed in komen, maar dankzij de behandeling lukt dat nu weer wel. Ik kan weer steeds meer zelf.”
Dat is ook precies waar Ron zich al meer dan 25 jaar voor inzet in zijn werk als fysiotherapeut bij de Paramedische Dienst: mensen zo zelfstandig mogelijk laten functioneren. Hij komt bij klanten thuis, werkt in de wijk en in verpleeghuizen en de geriatrische revalidatiezorg van Meander. “Mijn werk is ook bedoeld om de zorg te ondersteunen. Door mensen te stimuleren actief te blijven, kun je de zorgzwaarte verminderen. Maar meer bewegen is niet het enige doel. Het is belangrijk dat mensen zo veel mogelijk de eigen regie houden over hun gezondheid; we beslissen samen wat daarvoor nodig is.” Teruggekeerd in de gemeenschappelijke ruimte, stapt Ron voorzichtig af op de 93-jarige Bertha, die bezig is met haar middagdutje. Als ze weer wakker is, gaat ze graag met Ron mee voor een rugmassage. Ze heeft pijn, vertelt ze zachtjes. “De behandeling is fijn, die verlicht de pijn even.” Ze woont hier nu zeven jaar in een seniorenwoning, met hulp van de kinderen en de zorg. Gemiddeld een tot twee keer in de week komt de fysiotherapeut langs. En dat is fijn, zegt ze.
Na afscheid van Bertha te hebben genomen, rijdt Ron naar D’r Pool in Kerkrade. In een grote oefenzaal van Meander gaat hij aan de slag met de 77-jarige Leo, die door onbekende oorzaak sterk afviel. Zijn spieren zijn verslapt en hij kampt met Parkinson en COPD. Het is belangrijk om zijn spieren te versterken, zodat hij weer energie en kracht krijgt. Daarbij let Ron er goed op of de oefeningen niet net te zwaar zijn en hij wijst de heer op een consult bij de diëtiste waarvoor een indicatie is. “We moeten een goede balans vinden”, zegt hij. Leo doet het goed. Hij beweegt een touw op de grond, heft een gewicht, stapt op de hometrainer, gooit behendig met een bal en voetbalt met Ron. “Ik oefen nu zo’n driekwart jaar met Ron”, vertelt hij. “Dat is prettig. Het helpt om de Parkinson af te remmen. En als ik vragen heb, kan ik altijd bij hem terecht. Dat van die diëtist weet ik nog niet hoor. Mijn vrouw hamert daar ook steeds op.” Na de oefeningen stapt hij bui[1]ten op zijn fiets en rijdt voorzichtig weg. En Ron gaat weer verder, op naar de volgende klant.
Ergotherapie
De zon schijnt en de temperatuur is aangenaam. Een mooie dag voor de 56-jarige Connie Zöld om met haar nieuwe scootmobiel te oefenen. Voorafgaand aan het scootmobiel rijden is door de fysiotherapie de mobiliteit in kaart gebracht. Hoe ver kan Connie nog zelfstandig lopen en waar heeft zij hulp bij nodig? Connie heeft eerder met een proefmodel geoefend en dat ging goed. Nu staat haar eigen scootmobiel klaar. Toch weer een ander model, dus gaan we hier ook eerst mee oefenen”, vertelt Ellis Reuleaux.
Ellis is al dertien jaar ergotherapeut bij de Paramedische Dienst. “Ik werk met mensen die in hun dagelijks handelen beperkt worden. Bijvoorbeeld omdat zij zichzelf niet meer goed kunnen verzorgen, of kunnen verplaatsen. Samen met de klant kijk ik wat iemand wel nog kan om toch zo zelfstandig mogelijk te leven. Al dan niet met het aanleren van nieuwe vaardigheden, of het inzetten van hulpmiddelen. Dat kan variëren van aangepast bestek tot een rolstoel. En soms zijn aanpassingen in de woning nodig, bijvoorbeeld om de woning rolstoeltoegankelijk te maken. Een andere keer gaat het om een traplift, of beugel in de badkamer.”
Dan komen we aan bij Connie Zöld, die in woonzorgcentrum Vroenhof in Kerkrade woont. Die heeft echt zin om naar buiten te gaan. “De eerste keer op een scootmobiel vond ik wel spannend, maar nu ben ik niet zenuw[1]achtig. Ik verheug me er op.” Haar gezondheid laat te wensen over; ze kreeg eerder een hartinfarct en draagt een pacemaker. En het overlijden van haar man, drie jaar geleden, had een grote impact op haar geestelijk welzijn. Ze is blij om in Vroenhof te wonen, met familie in de buurt. Die wil ze graag zelfstandig kunnen opzoeken, zoals ze ook graag zelf naar de winkel wil gaan. Connie is ook bekend bij de fysiotherapie. Naast het feit dat zij voor langere afstanden gebruik kan maken van haar scootmobiel, blijft het zelf bewegen belangrijk om zo ook haar eigen mobiliteit te behouden. Maar lang lopen kan ze dus niet. Vandaar de scootmobiel. Als ergotherapeut oefent Ellis met haar. “Want”, zegt die, “het moet veilig zijn en voor haar veilig voelen.” De eerste keer op de nieuwe scootmobiel gaat Connie Zöld redelijk goed. Alleen het in- en uitrijden van de stalling blijkt niet eenvoudig. “En”, zegt Ellis, “ik zie u niet vaak in de spiegel kijken. Volgende week gaan we weer oefenen.
Paramedische Dienst (Behandeldienst)
Zo lang mogelijk zelfstandig leven en de regie houden, dat is waar de Paramedische Dienst van MeanderGroep mensen in ondersteunt. Dat gebeurt thuis, in een seniorenwoning of in het verpleeghuis. Binnen de Paramedische Dienst werken fysiotherapeuten, ergotherapeuten, osteopaten, psychologen, logopedisten en diëtisten. Voor meer informatie, kijk op www.meandergroep.com/behandeldienst of bel: 045 546 74 80.
Medische Dienst (Behandeldienst)
Zodra iemand komt wonen op een van de locaties van Meander en verpleeghuiszorg ontvangt, neemt de Medische Dienst de behandeling over van de huisarts. Ook als iemand tijdelijk bij Meander verblijft, bijvoorbeeld voor revalidatie, wordt de behandeling tijdelijk overgenomen. Binnen de Medische Dienst werken artsen, zoals specialisten ouderengeneeskunde, huisartsen en basisartsen, samen met verpleegkundig specialisten. De behandelaren binnen de Medische Dienst zijn deskundig op het gebied van behandeling van kwetsbare ouderen, chronisch zieken, palliatieve zorg en geriatrische revalidatiezorg. Het gaat om mensen met problemen van verschillende aard zoals lichamelijke problematiek, maar ook dementie, de ziekte van Parkinson of het syndroom van Korsakov en niet-aangeboren hersenletsel.