“Mijn angst om te vallen is weg”

Ger Vankan (82) maakt gebruik van robotrollator

Virtuele Thuiszorg is binnen Meander sterk in opkomst. De mogelijkheden breiden zich steeds uit. Van een weegschaal die praat tot een bloeddrukmeter die de gegevens rechtstreeks rapporteert aan de thuiszorg en de huisarts. Of neem Lea: de robotrollator. Ger Vankan (82) uit Heerlen maakt er sinds een paar maanden dankbaar gebruik van. “Sinds ik Lea heb, ben ik niet meer gevallen.”

Lea staat pontificaal in de kamer. Met haar 43 kilo neemt ze best wat ruimte in. Het is geen rollator die je gemakkelijk inklapt en meeneemt. “Maar door haar robuustheid biedt ze me de veiligheid die ik nodig heb” vertelt Ger vanuit zijn woonkamer in Heerlen. Hij heeft haar letterlijk en figuurlijk omarmd. Want dat vallen, dat was een dingetje. Door een erfelijke spierziekte heeft Ger weinig controle over zijn spieren waardoor valgevaar altijd op de loer lag. Een gewone rollator kon dat niet ondervangen. “Die is te licht en valt gewoon mee.

Diagnose

Ger Vankan kreeg op zijn 33e te horen dat hij dezelfde spierziekte heeft waaraan zijn moeder leed. “Als kind viel ik vaak, maar dan werd gezegd dat ik zwakke enkels had. Toen ik uiteindelijk in het ziekenhuis kwam werd de diagnose pas gesteld. Ik moest afwisselend op mijn tenen en hakken lopen. Dat lukte allebei niet. Ik vond de diagnose heftig, zeker omdat ik aan mijn moeder kon zien wat het met je lichaam doet. Je levert toch steeds wat in, maar mijn grootste doel is nu om het stabiel te houden. Mijn vrouw zegt altijd dat ik moet kijken wat ik wél nog kan. En dat is toch meer dan je vaak denkt.”

Rode knoppen

Wijkverpleegkundige Sandra van den Berg, die sinds kort haar collega’s ondersteunt met Virtuele Thuiszorg, moest gelijk aan meneer Vankan denken toen ze zelf kennismaakte met de robotrollator. De Heerlenaar was hartstikke blij met die optie. “Het geeft me echt een stuk veiligheid.” Hij staat op vanuit zijn stoel en neemt de rollator ter hand. De iPad die vast onderdeel uitmaakt van de rollator, klapt hij open. ‘Welkom Ger’ staat er. Vervolgens laat hij me zien wat er gebeurt als hij niet recht voor de rollator staat. De rode knoppen branden met de mededeling dat hij er niet goed voor staat. Elke beweging wordt gedetecteerd en bij afwijkingen gaat een signaal. Ook als er een obstakel in de weg dreigt te komen, zoals de salontafel in de kamer, komt er een seintje. De rollator is volledig op Ger Vankan afgestemd qua gewicht en lengte en ook de gewenste snelheid is voorgeprogrammeerd. “Die snelheid is buiten iets hoger dan binnen, ook dat stel je zelf in, net als de bocht-snelheid. En als ik ga zitten, dan gaat Lea automatisch op de rem.” Ger klapt het zitje open en neemt plaats. De handvatten gebruikt hij nu als leuningen en de rode knoppen gaan weer aan als teken dat de rollator op de rem staat. Duurde het lang om alle ins en outs onder de knie te krijgen? Ger schudt resoluut zijn hoofd. Hij is niet huiverig voor een stukje techniek. “Ik ben al een iPad gewend, dat scheelt natuurlijk. Maar alles wijst vanzelf, iedereen kan het leren.” Binnenkort ontvangt hij nog een horloge met een button waarmee hij met één druk op de knop de rollator naar zich toe kan laten komen. En hij gebruikt zijn vriendin op wielen ook om zijn beweegdoelen te bereiken. Er staan handige oefeningen op zoals rekoefeningen en ook danspassen,  compleet met muziek. Dat laatste wuift hij van de hand. “Ik heb mijn leven lang nooit gedanst, dat ga ik nu ook echt niet doen.

”Sandra kijkt met gepaste trots toe. “Al deze middelen die we inzetten zijn erop gericht om mensen zo veilig en gezond mogelijk thuis te laten wonen.

Zo wordt in mijn wijk veel gebruik gemaakt van hulpmiddelen die kunnen monitoren. Bloeddrukmeters bijvoorbeeld, die je zelf heel gemakkelijk om je arm schuift, zonder snoertje. Je drukt op de knop en de bloeddruk wordt gemeten. Vervolgens gaan de gegevens door naar de thuiszorg of de huisarts, maar net wat je afspreekt. Wij gaan dan alleen langs als blijkt dat de bloeddruk afwijkend is. Zo blijft de klant zelfredzaam.” Sandra scrolt door haar iPad om de lange lijst aan mogelijkheden te laten zien. Zoals mobiele personenalarmering met dwaaldetectie, waarmee je ook buitenshuis veilig op pad kunt of de blue line die een seintje geeft als iemand valt bij het douchen. Sandra: “Ik heb een klant die zich enkel nog aan de kraan waste omdat ze bang was te vallen. Nu is er een sensor in haar badkamer gemonteerd die valbewegingen registreert zonder de persoon in kwestie te filmen. De detectie geeft puur een signaal als diegene valt en dat komt bij ons terecht zodat wij direct kunnen gaan kijken. Deze mevrouw doucht nu weer zelf!” Een ander geliefd voorbeeld is de Freestyle Libre: een sensor voor mensen met diabetes die minimaal vier keer per dag moeten prikken. De sensor wordt op de bovenarm geplaatst en blijft 14 dagen zitten. Door met de smartphone de sensor te scannen, wordt de bloedsuikerwaarde gemeten. Hierdoor hoef je deze niet meer meerdere keren per dag te prikken.

Terug naar Lea, die inmiddels alweer tegen de oplader aanstaat voor nieuwe energie. Lea staat overigens voor Lean Empowering Assistent. “En een assistente is ze zeker” zegt Ger. Daarnaast is hij toch erg blij dat hij ook nog Liesbeth heeft, zijn vrouw en steun en toeverlaat. Ook zij is blij met de ondersteuning voor haar man, want door hartproblemen kan ze het zelf ook allemaal niet meer zo goed. Heeft Lea ook nog nadelen? Ger: “Deze batterij gaat nog niet heel lang mee, waardoor ik het nog niet aandurf verder van huis te gaan lopen. Dus die moet worden vervangen. En verder praat[1]te ze me wat veel, maar die optie heb ik uitgezet. Dat gekwebbel, daar werd ik gek van.” Sandra lacht. “Sommige mensen vinden het fijn, anderen niet. Ger leest liever vanaf het scherm naar de instructies. “Wat dat betreft is één vrouw in huis toch genoeg” lacht hij. • 

Hulpmiddelen vanuit Virtuele Thuiszorg worden vooralsnog alleen vergoed aan CZ-verzekerden of klanten met een VPT (Volledig Pakket Thuis) of MPT (Modulair Pakket Thuis). Voor meer informatie kunt u bij uw wijkverpleegkundige terecht. Bent u niet in zorg? Neem dan contact op met onze Klantenservice: 0900 699 0 699 of klantenservice@mgzl.nl

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep