“Elk portret is me even dierbaar”
Twaalf bewoners en klanten van Meander zijn de afgelopen twee jaar vastgelegd op het witte doek. Kunstenares Reggy Bruine de Bruin, zelf werkzaam binnen Meander, is de vrouw achter deze gezichten. Mooie, indringende close-ups van mensen. U heeft ze de afgelopen tijd kunnen bewonderen op de achterkant van Meander Magazine. Al eerder portretteerde Reggy elf bewoners van ‘haar’ locatie Eschveld in Epen op een groot rolgordijn. Al deze portretten werden op 12 mei, de Dag van de Zorg, geëxposeerd. We blikken samen met Reggy terug.
Met gepaste trots kijkt Reggy naar alle gezichten die een plekje hebben gekregen aan de muren binnen Meander. Van alle kanten kijken ze je aan: vriendelijk lachend, starend in de verte of peinzend.“ Wat was dit leuk om te doen” zegt de kunstenares enthousiast. “Ik hou ervan om portretten te maken van mensen waarvan je ziet dat ze veel hebben meegemaakt. Elke groef en elke rimpel vertelt een verhaal. En elk verhaal was weer heel verschillend.”
De kandidaten voor de portretten zijn door medewerkers aangedragen naar aanleiding van een oproep in een interne nieuwsbrief. Reggy bezocht de mensen thuis in hun eigen omgeving en maakte echt kennis. “René bijvoorbeeld, bewoner van de Lückerheide, vertelde over het dierenverblijf. Hij heeft me daar vervolgens helemaal rondgeleid. Of neem Pauliene, de jongste geportretteerde. Met haar heb ik een heel gesprek gehad over haar katten. Deze twee hebben diepe indruk op mij gemaakt omdat ze al zo jong getroffen zijn door beperkingen. Dat raakt me. Psychisch ziek zijn zoals in het geval van Pauliene is vreselijk.”
“Mooi om te zien dat mensen troost putten uit een portret”
Als we vragen naar Reggy’s lievelingsportret kan ze daar geen antwoord op geven. “Ze zijn me allemaal even dierbaar” vertelt ze. “Ieder mens is uniek en dus ook ieder portret. Neem het verhaal van meneer Vaessen. Hij is ooit op de Hoeve geboren, heeft er zijn boerenbedrijf gerund en is er nu weer teruggekeerd. Toen hij me daarover vertelde, heeft hij heel wat traantjes gelaten. Door de verhalen erbij gaan de portretten echt leven.”
Niet zelden maakten de portretten, die gedeeld werden via social media, veel reacties los. Reggy: “Zo kreeg ik meerdere berichten van oud-leerlingen die meneer Coerver als docent hadden gehad en vervolgens vele warme herinneringen over hem deelden en zelfs een kaartje naar hem wilde sturen. Dat vind ik nu zo leuk, dat het niet bij een statisch portret blijft, maar dat er acties uit voortvloeien.”
Het mooiste compliment voor Reggy is dat veel mensen troost haalden uit een portret. Want gedurende de twee jaar dat ze de mensen schilderde, is er een aantal overleden. “Mijn eerste portret was van Loek. Na zijn overlijden heeft het schilderij tijdens de begrafenis naast de kist gehangen. Bij anderen is het gebruikt als afbeelding op het bidprentje. Dat is toch mooi dat je als maker op die manier iets kunt bijdragen.”
Over Reggy Bruine de Bruin
Reggy ontdekte het schilderen acht jaar geleden, in een periode dat ze het zelf moeilijk had. Ze kreeg borstkanker en toen ze weer een nacht niet kon slapen, is ze elementen gaan naschilderen van de lieve kaartjes die ze van vrienden en familie had gekregen. Ineens gingen uren voorbij zonder dat ze het in de gaten had. “Het bleek voor mij de beste therapie”, blikt ze terug op die periode. Het schilderen heeft ze nooit meer losgelaten.
Haar werk als verzorgende IG in Eschveld, een Meander-locatie in Epen, heeft ze kunnen voortzetten door te kiezen voor het flexteam. “Zo kan ik het beste van twee werelden combineren. Het leven is beperkt, ik wil vooral dingen doen die me gelukkig maken.”
Meer weten? Kijk op www.reggy-art.nl of op haar facebookpagina Reggy Bruine de Bruin.