Senioren op social media - Hay

Zes jaar geleden ontdekte Hay Logister Facebook. Hij plaatste enkele oude foto’s van Heerlen en dat bleek aan te slaan. Inmiddels heeft hij meer dan zesduizend volgers met zijn pagina ‘Heële in vroegere oude tijden’ en daar komen elke dag weer nieuwe bij. “Het eerste wat ik om zes uur ’s ochtends doe, is een bericht plaatsen.”

En bij dat ene bericht in de ochtend blijft het niet. Gedurende de rest van de dag plaatst de Heerlenaar ook nog eens 4 tot 5 berichten. Hay scrolt door zijn computer om de voorraad aan foto’s te laten zien. Keurig ingedeeld in mapjes. Voor de zekerheid heeft hij ook nog een logboek op papier. Ingedeeld per wijk en met vermelding van de jaartallen. “Kijk, hier zie je de oude V&D” zegt hij en in een paar muisklikken komen meer typische plekken in zwart/wit voorbij. Wie denkt dat alleen de jongere generatie uren op social media kan doorbrengen, heeft het mis. Op mijn vraag hoeveel tijd Hay aan Facebook spendeert, krijgt hij niet de kans te reageren. “Veel te veel “klinkt het vanuit de woonkamer, uit de mond van zijn echtgenote. “Ik kijk zowat de hele dag tegen zijn rug aan.” 

Een aantal jaren geleden volgde Hay een computercursus via het Seniorenweb. Hij wilde de rapportages over hun dochter kunnen ontvangen, die vanwege een handicap in een woonvorm verbleef. Al gauw ging een wereld voor hem open. Hij maakte zijn eigen Facebookpagina aan en een paar jaar daarna startte hij met het delen van foto’s van Heerlen. “Ik had zelf al heel veel foto’s en toen ik daar van een kennis nog een volle doos bij kreeg, dacht ik: hier moet ik iets mee doen. Ik heb ze allemaal ingescand en toen ben ik gestart met het delen van de beelden. De pagina groeide ontzettend snel. Ik had dit van tevoren nooit gedacht!” 

“Je hebt contact met mensen zonder dat je er de deur voor uit hoeft”

Hay doet alles zelf, van het inscannen tot het plaatsen en reageren. Nieuwe volgers krijgen een bericht met drie vragen om te beantwoorden als extra controle tegen spam. En ieder nieuw lid krijgt een welkomstbericht in zijn mailbox. Als Hay niet weet waar een bepaalde foto is gemaakt, zet hij deze online met de vraag wie het wel weet. Vervolgens stromen de reacties binnen. “Het mooiste is de herinneringen die mensen beschrijven. Zo van: ‘oh, dat is mijn opa op de foto’ of ‘die ziekenbroeder heet mij ooit nog verzorgd’. Dat soort dingen. Het maakt je wereld wat groter. Je hebt contact met veel mensen zonder dat je er de deur voor uit hoeft.” 

Sinds kort heeft de tachtiger ook Pinterest ontdekt als schatkist vol oude foto’s van zijn geliefde stad. “En als ik ze allemaal heb gehad, start ik weer van vooraf aan. Er komen elke dag tenslotte ook nieuwe volgers bij.” Hij logt in op zijn pagina en wijst. “Kijk, alleen vandaag alweer negen nieuwe volgers! Zo gaat dat elke dag.” Als hij iets niet weet, dan vraagt Hay zijn dochter om hulp. “Zij heeft zichzelf onlangs medebeheerder gemaakt. Want als mij iets overkomt, dan kan niemand meer bij de foto’s. Maar het plaatsen doe ik allemaal zelf.” Als hij niet met Facebook bezig is, dan is Hay in zijn wijk Douvenrade te vinden, waar hij foto’s en filmpjes maakt van de vorderingen van de bouw aldaar. Want straks is dit ook weer geschiedenis van Heerlen en die mag nooit verloren gaan…


MENS magazine

Bekijk hier het lifestyle magazine van Meander.

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep