Senioren op social media - Jacques

Het gebruik van social media onder ouderen heeft de laatste jaren een vlucht genomen. Tekstberichten uitwisselen via WhatsApp is het meest populair, maar ook een app als Facebook doet het goed. Vooral 65- tot 75-jarigen maken er steeds meer gebruik van. De redactie van MENS keek nog iets verder en sprak een tachtig-plusser én een negentig-plusser uit Heerlen over hun gebruik van social media. Want dat ook zij niet meer zonder kunnen, is een ding dat duidelijk is.

Vanaf het moment dat de mobiele telefoon in opkomst was, wilde Jacques van Neer uit Heerlen bijblijven. Hij leerde het zichzelf allemaal aan: van beeldbellen en telebankieren tot selfies maken, Facebook en WhatsAppen. Met name die laatste app gebruikt hij dagelijks. En als hij of zijn vriendin Annie het even niet weten, dan loopt hij naar de telefoonwinkel in Heerlen-Centrum en vraagt hij de aardige meneer met baard om advies. “Een goochelaar noem ik hem altijd, omdat hij alles weet.”

Maar dat goochelen zit de krasse Heerlenaar zelf ook in het bloed. Hij probeert van alles uit totdat het hem lukt. “Laatst had ik zelfs mijn gehoorapparaat aan de telefoon weten te verbinden, maar dat vond ik achteraf toch niet handig.” Zijn contactenlijst in WhatsApp is oneindig lang. Met het grootste gemak scrollt hij met zijn vinger door zijn contacten. Familie, kennissen, nichtjes, neven, vrienden en buurtbewoners van het appartement waar hij woont. “Ze staan allemaal in mijn telefoon. Eerst had ik ook Facebook, maar veel mensen willen alles van je weten. Als ze me nodig hebben, dan appen ze maar. Het liefst ontmoet ik mensen nog steeds live, maar dit is een handige aanvulling.”

Ook zijn fotogalerij staat vol beelden. Van videofilmpjes en panoramafoto’s tot selfies. “Oh ja, ik ben dol op selfies. Die stuur ik dan naar mijn kleinkinderen. En ik krijg er ook veel terug.” Hij toont me een filmpje van zijn goedlachse achterkleinkind dat grappige babygeluidjes maakt. “Moet je zien, dat wil je toch niet missen?” Op de vraag of hij veel leeftijdsgenoten tussen zijn contacten heeft staan, is het antwoord ‘nee’. “Voor de meesten is dat te lastig. Veel ouderen hebben minder geluk dan ik en juist daarom wil ik me ook voor hen inzetten.“ 

Dat doet Jacques niet met zijn mobiel, maar op traditionele wijze. Eens per twee weken gaat hij als adviseur ouderenbeleid samen met wethouder Marco Peeters in heel Heerlen op pad om met ouderen in gesprek te gaan. “Dat is heel waardevol. Er is veel eenzaamheid onder ouderen, zeker als je minder mobiel bent. We proberen ouderen uit de wijken te motiveren om samen te gaan zwemmen, dansen of bridgen. En zelfs   Tai Chi. Ik doe zelf ook altijd mee. Een tijd terug heb ik de gemeenteraad toegesproken over mijn ervaringen tijdens onze wijkbezoeken .”

Het volgende moment werpt Jacques weer een blik op zijn telefoon. “Even kijken of we alles hebben besproken” licht hij toe. “Ik had gisteren al een en ander voorbereid en in mijn notities opgeslagen. Wil je nog weten dat ik 35 jaar als zelfstandig kruidenier heb gewerkt in Nieuw Einde? Ik heb nooit willen leren en altijd alles zelf willen uitzoeken. Dat doe ik nog steeds.”

Op het moment dat Jacques’ zoon van 61 toe is aan een nieuw mobieltje, dan krijgt zijn vader zijn oude exemplaar. “Goed geregeld hè! Ja, het digitale leven maakt je wereld groter, maar tegelijk hoop ik dat mensen elkaar vooral persoonlijk blijven opzoeken. Er gaat niets boven echt contact. En laten we eerlijk zijn, van te veel kijken op je mobiel, krijg je een giraffennek. Ja, zo is het toch?”


MENS magazine

Bekijk hier het lifestyle magazine van Meander.

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep