Je vrije tijd investeren in een ander? Dat is een heel goed idee.
Of ze wel eens een dag geen vrijwilligerswerk doet? Ja hoor, lacht de 60-jarige Agnes Selij, dat komt zeker voor. “Ik heb genoeg tijd voor mezelf en de zondag is echt voor mij en mijn man. Ik vind het fijn om tijd aan anderen te geven, want ik zie dat het mensen goed doet.”
Nee, Agnes Selij is beslist niet stil gaan zitten na haar vervroegde pensioen in april vorig jaar. Ruim 42 jaar werkte ze meer dan fulltime in de zorg. Als verpleegkundige, maar ook als manager. Ze is blij dat ze nu niet meer achter de computer hoeft te zitten en het papierwerk gedaan is. “Een vriendin van mij werkt bij Ruggesteun. Die zei: als je stopt met werken, kom je toch wel bij ons vrijwilligerswerk doen? Dat heb ik dus gedaan.” Wat heet. Agnes Selij is wekelijks minstens tien uur actief als vrijwilliger in het team voor Kerkrade-centrum en het team Vrijwillige Palliatieve Thuiszorg van Ruggesteun. Zo doet ze wekelijks boodschappen met de 88-jarige weduwe Hannie Houterman. “Dan drinken we samen koffie en praten we veel. Het gaat vooral om de gezelligheid.” Ook zijn er mensen die ze bij een ziekenhuisbezoek begeleidt. “Sinds mijn man en ik niet meer werken, hebben we nog één auto. Elke week stel ik met hem een schema op voor de dagen dat ik daar de auto voor nodig heb”, lacht ze.
Als vrijwilliger voor mensen in de laatste levensfase, neemt Agnes Selij de rol van mantelzorger over. Dan waakt ze bij mensen voor wie de dood dichtbij is. Het is fijn mantelzorgers even wat rust te kunnen gunnen, vertelt ze. “Wat ik zo mooi vind van vrijwilligerswerk, is dat ik mensen tijd en aandacht kan geven. In de zorg lukte dat niet altijd, mede door alle administratie. Daar heb ik nu gelukkig geen last meer van. Echt, er zijn veel mensen die eenzaam zijn. Van wie de partner gestorven is en de kinderen ver weg wonen. Dan ben je soms de enige met wie ze even kunnen praten.” Heel anders is de maandelijkse activiteiten middag van Ruggesteun voor kinderen en jongeren met een handicap. “Die organiseren we altijd bij Op de Bies in Landgraaf. Deelnemers doen dan wat zij leuk vinden. Voor de een is dat een potje kaarten met een vrijwilliger, voor de ander is dat knutselen, of lekker naar buiten.” Het is dankbaar werk, vindt Agnes Selij. “Ik probeer altijd om nieuwe vrijwilligers te werven. Dat hoeft geen tien uur per week hoor. Er af en toe voor iemand zijn, dat is al meer dan genoeg.”