Wandelen zorgt voor bezinning

Heerlenaren brengen het pelgrimsleven naar Limburg. Ze vonden elkaar in hun passie voor wandelen. Jan Lautenslager en Peter Schunck uit Heerlen hebben heel wat kilometers op de teller staan. Ze liepen allebei meerdere keren naar Santiago de Compostela in Spanje, maar niet met elkaar. Wat ze wel samen deden was een meerdaagse rondwandeling uitzetten van circa 110 kilometer in Zuid-Limburg. “Met slechts een rugzakje aan bezittingen, kun je je heel rijk voelen.”

Een maaltijd en een dak boven je hoofd om te overnachten. Dat is de enige zorg die je als pelgrim hebt. De rest komt zoals het komt. Die momenten van bezinning en totale overgave aan de natuur hebben de tachtigers voor iedereen in Limburg, maar ook daarbuiten, toegankelijk gemaakt. Het was Peter die het vuurtje deed oplaaien. Na een succesvolle eerste pelgrimstocht in 2012 met zijn vrouw wilden ze drie jaar later voor de tweede keer naar Santiago de Compostela lopen. De plotselinge dood van Peters vrouw wierp echter een schaduw over dat plan. Totdat een goede vriend Peter toesprak: ‘Nu moet je juist gaan. Het zal je goed doen’. “Het beste advies ooit”, blikt Peter terug. “Ik nam haar as mee en strooide onderweg op elk plekje dat ik mooi vond een beetje as uit. Het laatste bewaarde ik voor de Atlantische Oceaan. Sindsdien heb ik mijn eigen ‘Sterre der Zee’. Toen ik terug kwam, had ik mijn grote verdriet verwerkt”.

“Dank zij deze pelgrimstocht heb ik mijn verdriet kunnen verwerken.”

Peter Schunck

Onvoorbereid

Peter liet na terugkomst van de wandeling een beeld maken van St. Jacob, de patroonheilige van  Santiago de Compostela en schonk dat aan de St. Pancratiuskerk in Heerlen, de plek vanwaar zijn voettochten ooit begonnen.

De bisschop zegende het beeldje in en droeg ene speciale Heilige Mis op. De kerk zat die dag bomvol. ‘Dat is een mooie afronding’ dacht Peter tevreden na afloop. Maar zijn vriend Jan, die hij leerde kennen via een wandelclub, dacht daar anders over. “Afronding? Nu begint het pas!” Jan lacht bij de herinnering. “Ja, er was een trein in beweging gezet en die moest blijven rollen. Voor mij kwam op dat moment alles samen. Mijn vrouw en ik werken al een paar jaar iedere zomer als vrijwilliger op het pelgrimsbureau aan de voet van de Pyreneeën. Vandaar beginnen ieder jaar zo’n 65.000 pelgrims aan hun tocht naar Santiago de Compostela. Wat mij daar altijd weer opvalt is dat veel mensen slecht voorbereid aan hun tocht over de Pyreneeën beginnen. Sommigen melden zich zelfs op teenslippers en met een rolkoffer. We zijn in het zuiden en het is toch mooi weer!? Ja beneden wel, maar in de bergen kan het weer zomaar omslaan tot sneeuw en dichte mist aan toe. Er zou een wandelroute moeten komen waar je je kunt voorbereiden op grote wandel- en pelgrimstochten”.

En die kwam er dus. De twee vrienden zijn op een dag gewoon door Parkstad en omgeving gaan lopen. Met pen en papier werd een route samengesteld, die later op de computer werd uitgewerkt. Honderd pagina’s aan pelgrimswegen werden in beeld gebracht. Naast de grote route werden ook nog eens mini pelgimsroutes, Caminootjes, van 5 tot 12,5 kilometer ontwikkeld, die altijd ook een stukje van de grote route meepakken. Deze zijn speciaal voor wandelaars die aan het eind van hun dagtocht weer op hun startplaats willen uitkomen. Jan bouwde zelf een website en maakte voor het echte pelgrimsgevoel een stempelkaart. Ook vermeldt de website enkele slaapaccommodaties voor houders van zo’n stempelkaart.  Jan: “Een paar jaar geleden had ik nog nooit van een Camino gehoord. Het wandelen heeft mij een ander mens gemaakt. Je leeft van dag tot dag en iedereen is gelijk. Of je nu uit Iran, Japan of Nederland komt. Of je rijk of arm bent….. Ik heb iemand ontmoet die een dikke Audi had en zich financieel alles kon veroorloven. Het lopen van de Camino zette hem aan het denken. “Ik heb een vrouw en kinderen die ik nooit zie, is dit het leven dat ik wil?”  Dat voelde voor mij net zo. Ik heb mijn hele leven in de harde commercie gewerkt. Nu ging ik elk bloemetje en zelfs onkruid waarderen. Met tachtig man, waarvan de helft snurkt, slapen in een zaal. Toch was ik nog nooit zo gelukkig. Het wandelen brengt je in een soort bezinningsfase. Je komt tot andere inzichten. Dat wil ik iedereen laten ervaren.

Jan Lautenslager

"Met tachtig man in een slaapzaal en nooit eerder was ik zo gelukkig."

Hoewel Peter het liefst alleen loopt, kan hij ook enorm genieten van de gesprekken met andere pelgrims. Wandelen is voor hem ook een sportieve uitdaging. “En de Kerk en het Geloof hebben voor mij hierin een centrale rol”. Jan vult aan: “Gemiddeld komen er per dag zo’n 1000 pelgrims aan bij de Kathedraal in Santiago de Compostela. Dat aantal groeit alleen maar. Je ziet een enorme behoefte aan bezinning. Plaatsen als Rome, Jeruzalem en Mekka worden ook steeds drukker. Ik vind dat niet vreemd. In een normale werksituatie ervaren mensen dagelijks stress. Terwijl mijn opa misschien één grote beslissing per jaar nam, was dat voor mij één per uur. Door te wandelen ontdek je weer wat echt belangrijk is”.

Ook op pad? Kijk op www.viacoriovallum.nl voor meer informatie. De wandelingen vinden in Zuid-Limburg plaats met als middelpunt Parkstad. Naast de wandelroute is er ook een fietsroute. Bovendien is een speciale rolstoelroute in de maak. Op de website kun je een pelgrimspas aanvragen waarmee je op diverse posten een stempel kunt krijgen. Op vertoon van je “Via Coriovallum- pelgrimspas” krijg je op aangegeven plekken een gratis consumptie of korting op een toegangsprijs.   

Waardeert u ons?

Zorgkaart Nederland Horeca Service Meandergroep